Hmm..harini tertunda jugak cita-citaku nak buat nasi ayam..
Alahai..
Sebabnya, mak aku cakap adik aku tu tengah berpantang..
Dia xleh makan kicap, butter..
Semua bahan-bahan tu ada dalam “kisah pembuatan” nasi ayam..
So…
Melepaslah lagi nak buat nasi ayam…
Hai ayam kampung..
Memang xde la rezeki korang nak jadi nasi ayam…
Penat aku “siang” korang tadi..
berekor-ekor...

**********

tapi xpe,
Walaupun xdapat buat nasi ayam,
Aku tetap akan kongsi jugak resepi nasi ayam aku kat blog ni..
Aku penah buat jugak sekali time bulan puasa ritu..
Boleh tahan jugakla sedapnya,
habis semua dimakan oleh familyku dengan lahapnya... hehe

**********



Bahan-bahan :

Perap ayam :
Halia
Bawang besar
Bawang putih
Kicap cair / kicap pekat
Sos tiram
Garam dan gula

Sup :
Halia
Bawang besar
Bawang putih
Anak-beranak rempah ratus (bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih)
Sup bunjut
Ayam
Air
Daun sup dan daun bawang
Bawang goreng
Garam dan gula
(minyak jangan lupa, utk tumis)

Nasi :
Butter / marjerin
Halia, bawang putih
Sup ayam
Daun sup dan daun bawang (hiasan)
Daun pandan

Sos :
Cili merah
halia
Cuka
Bawang putih
Air
Garam dan gula
(tepung jagung kalau nak pekat)

Kicap :
Kicap
Cili padi
Bawang putih
Sup ayam

Bahan sampingan :
Tomato, timun dan salad


Cara-cara :
1)     Potong ayam ikut saiz yang disukai. Bersih dan toskan.
2)     Untuk sup : tumis segala bahan yang telah dikisar ( halia, bawang besar, bawang putih) bersama dengan rempah ratus. Masukkan ayam, air dan sup bunjut. Masukkan daun sup, daun bawang setelah sup siap.
3)     Untuk perap : toskan ayam sup sebentar tadi dan perap dengan bahan-bahan untuk perap. Lagi lama lagi bagus. Goreng hingga garing.
4)     Untuk nasi : Basuh beras dan toskan. Panaskan butter/marjerin, tumis halia dan bawang putih hingga garing. Masukkan beras, terbit bau, masukkan sup secukupnya. Masak seperti biasa (sukatan sup ikut sukatan seperti masak nasi biasa). Masukkan daun pandan untuk berbau wangi.
5) Untuk sos : blendkan semua bahan diatas. boleh ditambah tomato sos/sos cili jika suka. Masak atas api, tambah sedikit tepung jagung jika mahu sos sedikit pekat.
6) Untuk kicap : tumbuk cili padi dengan bawang putih. Masukkan kicap dan sup ayam.

Selamat mencuba!!~ (^_^)

Naurah Alisha,
Baiti Jannati.

p/s: nak masak, masak je.. mesti ikut hati, xpayah ikut chef mana-mana..hehe

1 comments:

jainelfaciane said...

Harrah's Cherokee Casino Resort Hotel - KTNV
Find 의정부 출장안마 out more about Harrah's Cherokee Casino Resort Hotel 서울특별 출장안마 - view the ✓menu, 여주 출장샵 ⏰hours, 광명 출장샵 ☎️phone number, ☝address 강원도 출장안마 and map. Rating: 4.1 · ‎15 reviews

Post a Comment

Thursday, December 2, 2010

Nasi Ayam oh Nasi Ayam!~

Posted by Naurah Alisha at 8:24 AM


Hmm..harini tertunda jugak cita-citaku nak buat nasi ayam..
Alahai..
Sebabnya, mak aku cakap adik aku tu tengah berpantang..
Dia xleh makan kicap, butter..
Semua bahan-bahan tu ada dalam “kisah pembuatan” nasi ayam..
So…
Melepaslah lagi nak buat nasi ayam…
Hai ayam kampung..
Memang xde la rezeki korang nak jadi nasi ayam…
Penat aku “siang” korang tadi..
berekor-ekor...

**********

tapi xpe,
Walaupun xdapat buat nasi ayam,
Aku tetap akan kongsi jugak resepi nasi ayam aku kat blog ni..
Aku penah buat jugak sekali time bulan puasa ritu..
Boleh tahan jugakla sedapnya,
habis semua dimakan oleh familyku dengan lahapnya... hehe

**********



Bahan-bahan :

Perap ayam :
Halia
Bawang besar
Bawang putih
Kicap cair / kicap pekat
Sos tiram
Garam dan gula

Sup :
Halia
Bawang besar
Bawang putih
Anak-beranak rempah ratus (bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih)
Sup bunjut
Ayam
Air
Daun sup dan daun bawang
Bawang goreng
Garam dan gula
(minyak jangan lupa, utk tumis)

Nasi :
Butter / marjerin
Halia, bawang putih
Sup ayam
Daun sup dan daun bawang (hiasan)
Daun pandan

Sos :
Cili merah
halia
Cuka
Bawang putih
Air
Garam dan gula
(tepung jagung kalau nak pekat)

Kicap :
Kicap
Cili padi
Bawang putih
Sup ayam

Bahan sampingan :
Tomato, timun dan salad


Cara-cara :
1)     Potong ayam ikut saiz yang disukai. Bersih dan toskan.
2)     Untuk sup : tumis segala bahan yang telah dikisar ( halia, bawang besar, bawang putih) bersama dengan rempah ratus. Masukkan ayam, air dan sup bunjut. Masukkan daun sup, daun bawang setelah sup siap.
3)     Untuk perap : toskan ayam sup sebentar tadi dan perap dengan bahan-bahan untuk perap. Lagi lama lagi bagus. Goreng hingga garing.
4)     Untuk nasi : Basuh beras dan toskan. Panaskan butter/marjerin, tumis halia dan bawang putih hingga garing. Masukkan beras, terbit bau, masukkan sup secukupnya. Masak seperti biasa (sukatan sup ikut sukatan seperti masak nasi biasa). Masukkan daun pandan untuk berbau wangi.
5) Untuk sos : blendkan semua bahan diatas. boleh ditambah tomato sos/sos cili jika suka. Masak atas api, tambah sedikit tepung jagung jika mahu sos sedikit pekat.
6) Untuk kicap : tumbuk cili padi dengan bawang putih. Masukkan kicap dan sup ayam.

Selamat mencuba!!~ (^_^)

Naurah Alisha,
Baiti Jannati.

p/s: nak masak, masak je.. mesti ikut hati, xpayah ikut chef mana-mana..hehe

1 comments on "Nasi Ayam oh Nasi Ayam!~"

jainelfaciane on March 3, 2022 at 3:08 PM said...

Harrah's Cherokee Casino Resort Hotel - KTNV
Find 의정부 출장안마 out more about Harrah's Cherokee Casino Resort Hotel 서울특별 출장안마 - view the ✓menu, 여주 출장샵 ⏰hours, 광명 출장샵 ☎️phone number, ☝address 강원도 출장안마 and map. Rating: 4.1 · ‎15 reviews

Post a Comment